Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Brev Brev till utrikesdepartementet

Brev till utrikesdepartementet

Skicka sidan Skriv ut PDF

Till den som detta berör

Den svenska ambassaden i Förenade Arabemiraten har en hemsida som innehåller information som måste bemötas. På hemsidan kan man läsa om länderna Bahrain och Qatar. Felaktigt nämns det i beskrivningen av dessa två länder att de ligger i ”arabiska viken” och ”arabiska gulfen”.

Det är av största möjliga vikt att påpeka för utrikesdepartementet som ansvarar för de svenska ambassaderna att ”arabiska viken” och ”arabiska gulfen” inte existerar. Det finns varken någon vik eller någon gulf som heter ”arabiska”. Vad den svenska ambassaden i Abu Dhabi menar, är Persiska viken och Persiska gulfen.

Det är mycket beklagligt att utrikesdepartementet missat ett sådant faktum och på detta sätt våldför sig på den iranska integriteten. Det är inte bara kränkande för iranier att kalla persiska viken för det påhittade namnet ”arabiska viken” men det är samtidigt mycket förvånande att ingen på utrikesdepartementet reagerat på denna felaktighet vilket tyvärr minskar det förtroende man får för utrikesdepartementet. Jag utgår ifrån att detta faktiskt är ett misstag och inte en politisk gest mot den iranska integriteten och en eftergift mot de arabiska staterna som befinner sig i persiska viken.

Under en intervju med Shahen av Iran, i det kända programmet ”60 minutes”, säger Mike Wallace ”Jag har rest runt inom gulfen. Gulfen som ni kallar Persiska gulfen och de kallar arabiska gulfen”. Shahen avbryter Wallace och frågar om Wallace inte gått i skolan och vilket namn som han lärde sig i skolan. Wallace svar var tydligt, han hade i skolan lärt sig säga persiska viken. Nu är frågan vilken skola de som tjänstgör på utrikesdepartementet har gått på, då all vetenskaplig bevis inom ämnet visar på det faktum att det alltid har kallats för persiska viken.

Föreningen för Demokrati i Iran fördömer det svenska utrikesdepartementets agerande i detta ärende och kräver att man så snart som möjligt rättar till namnen så att de stämmer överens med det som är juridiskt korrekt och är praxis. Allt annat vore en kränkning av Irans internationella integritet.

Hjärtliga hälsningar
Ardavan Khoshnood
Ordförande,
Föreningen för Demokrati i Iran

 

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English