Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Övrigt Tre dagar med Malmöpolisen

Tre dagar med Malmöpolisen

Skicka sidan Skriv ut PDF

PolisSom ledamot i polisnämnden i Malmö, fick jag under hela tre dagar följa Malmöpolisens arbete på nära håll och således vara deras gäst. Under dessa tre dagar fick jag inte bara följa med Malmös modiga poliser på fältet, men jag fick även en stor insyn i hur polisarbetet fungerar och de många problem som de dagligen står inför. Med andra ord fick jag även ta del av allt det som pågår bakom kulisserna!

Första dagen, som sammanföll med Malmöfestivalens första dag, började med samling på Davidshalls polisstation där jag först fick träffa ledningen för festivalkommenderingen och därefter samtliga poliser som skulle se till att göra festivalen säker och se till att ordning och reda gäller. Efter cirkus en timmes genomgång med information, var det att ge sig ut och patrullera. Själv fick jag tillsammans med polisen både patrullera till fots och med bil. Jag fick från nära håll se ett omhändertagande av en våldsam, förmodligen narkotika påverkad person, och hur polisen stoppade ett kriminellt gäng för kontroll. Efter att jag kom hem fick jag dock besked om att ännu skottlossning skakat Malmö. Kanske tur att jag redan hunnit hem.

Dag två var enormt intressant och jag lärde mig väldigt mycket om hur polisen arbetar inför större evenemang. GAIS skulle möta Malmö FF och ett stort antal poliser hade kommenderats för att se till att ordningen upprätthålls. Jag hade den stora glädje att sitta i den bil som insatschefen färdades i. I bilen satt flertalet veteraner från Malmöpolisen. De samtal som jag förde med dem var mycket givande. För mig, som politiker med specialintresse för polisiära frågor, var detta guld värd. Det mest intressanta med denna dag var inte endast att jag fick följa polisens arbete på fält, men genom att få följa med insatschefen, fick jag också ta del av det strategiska polisarbetet.

Tredje och sista dagen bjöd också på en hel del intressanta moment. Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) hade en manifestation på Värnhemstorget och polisen befarade att medlemmar ur den autonoma miljön skulle störa mötet. Även denna dag fick jag följa med insatschefen och fick än en gång ta del av både fältarbetet och det strategiska arbetet. Lätt orolighet tog plats på manifestationen och jag fick även se Malmöpiketen i action. Allt i allt var det ett fint polisarbete som jag bevittnade denna dag. Väl efter att jag avslutade min dag hos polisen fick jag besked om att ännu en skottlossning skakat Malmö. Kort efter meddelades det att en person avlidit.

Av sekretess- och säkerhetsskäl nämnar jag inga namn på poliser jag fick arbeta med, eller i detalj vad som hände de dagar jag fick vara gäst hos Malmöpolisen, men med det ovanstående hoppas jag kunnat ha gett en bra bild av det jag fick se och vara med om.

Det var en sann ära och glädje för mig att få tillbringa tre dagar med Malmös modiga poliser. Det bästa med denna tid var att jag fick föra samtal med alltifrån polisaspiranter och –assistenter till kommissarier. Jag fick en bred bild av polisyrket och fick själv erfara de problem som finns och hur allt fungerar så väl inne i polisstationen som ute på fältet.

En sak som jag dagligen under dessa tre dagar fick se, var hur måna poliserna var om allmänheten. Varje dag när man satte sig ner för att starta dagen med information och strategi, talades det om allmänhetens säkerhet. Att se hur hårt Malmöpolisen håller på polisens värdegrund är en stor glädje. Vidare var det en annan sak som verkligen påverkade mig, och det var våra polisers enorma tilltro till demokrati och att människor kan begå misstag. Att våra poliser har en sådan tilltro till människor, trots all det elände dem dagligen stöter på i sitt arbete, var en fröjd och sann nöje.

Det är väldigt svårt för oss, den gemena Svensson, att känna till den enorma stress som våra poliser utsätts för dagligen. Det vilar ett stort ansvar på deras axlar. Dem har ett mycket utsatt jobb och media är ofta onådiga mot dem. Jag fick själv under mina dagar med polisen se allt de får stå ut med; de spottas på, får stå ut med skällsord och får kontinuerligt observera långfingret på olika människor.

Men trots allt det, och trots att det händer från tid till tid att samhället vänder polisen ryggen, så är våra kvinnliga och manliga poliser villiga att gå in i döden för vår säkerhet och välmående. Och dessa hade jag äran att följa. Tack!

Ardavan Khoshnood
Ledamot Polisnämnden Malmö (KD)

 

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English