Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Mina skrifter Regimen i Iran är ett hot mot världsfreden

Regimen i Iran är ett hot mot världsfreden

Skicka sidan Skriv ut PDF

Efter att Edward Said 1978 gav ut boken ”Orientalism” så trodde man att det i praktiken var förbjudet för västerländska resenärer till Mellanöstern att skriva orientaliska berättelser om länder i regionen. Men Carl Bildt lyckades skriva en sådan berättelse om sin resa till Iran med klassiska föreställningar om den mystiska Orienten. ”Föreningen för Demokrati i Iran” (FDI) vill därför slå hål i orientalistens myter med fakta för att ge en rättvis, men subjektiv, bild av Iran.

Iran har aldrig varit ”det förbjudna landet” för Europa. Viktiga europeiska länder som Tyskland och Italien är Irans främsta handelspartner. Innan sanktionerna mot Iran började tillämpas på allvar var Iran en av Sveriges viktigaste utomeuropeiska exportmarknader. 2011 exporterade Sverige produkter till Iran till ett värde av 6,6 miljarder kr. 2002 åkte Anna Lindh till Iran, innan mullorna ens pratade om ”reformer”. Men förmodligen känner Carl Bildt att det är mer spännande att han åker till ”det förbjudna landet” Iran.

Det är intressant att Carl Bildt använder sig av begreppet ”valdes” när han menar att Hassan Rouhani valdes ”överraskande till Irans nya president”. Väktarrådet godkände inte 99 procent av kandidaterna till presidentvalet. Åtta handplockade diktaturens kreatur fick delta i något som regimen i Teheran kallar ”entekhabat”(val). Hur kan ett överraskningsmoment placeras i denna mycket kontrollerade process? Att en av dessa kandidater, Hassan Rouhani, 80 timmar innan valet började framställas i statlig media, som lite mer trevlig och öppen än de andra sju, gör honom egentligen inte så annorlunda i praktiken. Iranier kommer aldrig acceptera dessa processer som legitima val.

Carl Bildt berättar om en armenisk katedral och skriver om ”en tradition av tolerans och samarbete” när det gäller den islamiska republiken samtidigt som han glömmer att nämna att denna ”tolerans” sträcker sig endast till etniska minoriteter som var kristna när mullorna tog makten. Alla andra kristna i Iran är förföljda. På Open Doors senaste lista över länder som förföljer kristna kommer Iran på nionde plats. Iran har en stark tradition av tolerans och samarbete. En av Shahen Mohammed Reza Pahlavis systrar, Shams, konverterade till katolicismen på 1940-talet, utan att det uppfattades som kontroversiellt. Men sedan revolutionen 1979 har mullorna börjat förfölja kristna, vilket är dokumenterad av flera människorättsorganisationer. Vill Carl Bildt verkligen trampa på alla dessa offers minnen bara för att få ihop sin orientaliska berättelse?

Carl Bildt berättar om ”mörkare krafter” som ska försöka hindra hjälten Rouhani från att skapa fred. Vilka dessa ”mörka krafter” är framgår dock inte. Den högsta ledaren, Ali Khamenei, har sista ordet när det gäller Irans politik, inklusive kärnvapenprogrammet i landet. Detta är också fastslaget i landets grundlag. Det finns inga mystiska ”mörka krafter” som kan påverka Ali Khameneis beslut. Khameneis kontor, ”Beit-e Rahbari”, har 500 anställda som kan jämföras med Vita Huset i USA som endast har 150 anställda. De krafter inom regimen som har gjort misstaget och trott att Khamenei inte har sista ordet har betalat med sina liv. Bortom Carl Bildts illusioner om en mystisk kamp mellan mörkret och ljuset, så finns det en tydlig beslutsstruktur i Iran som visar vem som tar beslut i frågor rörande landet.

Att kvinnor tvingas bära slöja i Iran och protesterar genom att visa håret så mycket som möjligt, eller att sociala medier är förbjuden för folket i Iran medan den politiska eliten använder sociala medier flitigt, kallar Carlt Bildt för ”paradoxer”. Vi i FDI och de flesta människor som ser iranier som människor med mänskliga rättigheter kallar det för könsapartheid och orättvisor.

Att gå igenom all orientalism, faktafel och förvrängningar som Carl Bildt har gjort i sin artikel skulle kräva en större uppsats. Den iranska regimen har flera gånger visat att de är förberedda att använda alla medel för att nå sina mål. Det medel de använder nu är att man lurar det internationella samfundet att man vill ha fred. Den iranska regimen har gjort detta innan. 1997 övertygade man det internationella samfundet om att Iran skulle bli en demokrati genom att Mohammed Khatami blev ”vald” till president.

För FDI är det tragikomisk hur västvärldens ledare har fått för sig att de kan kontrollera hur mycket Iran anrikar uran. Iran är en sluten diktatur. De enda som kontrollerar saker och ting i landet är regimen. Irans kärnvapenprogram har alltid varit hemlig, vilket innebär att västvärldens ledare aldrig kommer få reda på alla detaljer. Medan västvärlden lättar sanktionerna kommer Iran bygga kärnvapen. Västvärldens ledare har valt att lita på mullorna. Detta är ett ödesdigert misstag.

Förutom att det kommer bli ett storkrig i Mellanöstern om Iran lyckas bygga kärnvapen så är kärnvapen ett sätt för mullorna att stärka sitt grepp om makten. Hotet om att kärnvapen hamnar i fel händer skulle för alltid skrämma västerländska politiker från att visa solidaritet med demokratiska krafter i Iran. FDI tycker det är tråkigt att just detta demokrati- och fredsperspektiv inte kommer fram i medierna. Det som i ett kortsiktigt perspektiv ser ut som mer export för europeiska länder kan långsiktigt bli en geopolitisk katastrof. Detta vill ”Föreningen för Demokrati i Iran” varna för.

Ardavan Khoshnood, Ordförande Föreningen för Demokrati i Iran
Nima Gholam Ali Pour, Generalsekreterare Föreningen för Demokrati i Iran

 

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English