Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Övrigt Rättegången vid Lunds tingsrätt

Rättegången vid Lunds tingsrätt

Skicka sidan Skriv ut PDF

Måndag 24:e mars 2014 kommer det att hållas en rättegång vid Lunds tingsrätt där Hassan Elahi är den tilltalade. Han är en anhängare av den brutala islamiska regimen i Iran, är bosatt i Danmark men högst aktiv bland regimanhängare i Sverige och då främst Skåne. Ärendet har fått stor uppmärksamhet i det Iranska samhället och att åklagaren nu väljer att väcka åtal mot Elahi är enormt glädjande och en stor seger för den iranska oppositionen som kämpar för att störta regimen i Iran. Rättegången är vidare relativt unikt då det föreligger tydliga tecken på att politiska motiv låg bakom gärningen. 

Bakgrund

Sedan flera år tillbaka mobiliserar den iranska regimen. Landet är ökänd för sin flyktingspionage och stöd till islamisk terrorism. Terrorism är vidare en av de metoder som landet ofta använder sig av för att skrämma och tysta sina motståndare. Sedan 1979 då den islamiska revolutionen segrade i Iran har islamisterna mördat och skadat närmare 100 exil-iranier. Även i Sverige har den iranska regimens anhängare och våldsverkare varit aktiva. I september 1990 mördades Efat Ghazi i Västerås av en bomb. Bomben var avsedd för både henne och hennes make som var aktiva mot den islamiska regimen i landet. Knappt fem månader tidigare, under april-månad, mördades den politiska aktivisten Karim Mohammadzadeh, också han aktiv mot den islamiska regimen i Iran.

Just Sverige är ett av de länder där regimen i Iran är högst aktiv. Säkerhetspolisen påpekar i sina rapporter att just Iran är ett av de länder som tillsammans med bland annat Kina bedriver en omfattande spionageverksamhet i Sverige mot exiliranier. Det finns vidare en omfattande nätverk av utskickade agenter och anhängare till Sverige med nära kopplingar till en hel del moskéer i landet.

Lund är en av de städer där regimens anhängare är som aktivast. Dessa är samlade i en islamisk förening med säte i just Lund som också - hör och häpna - har närradio sändningar på persiska varje vecka via Malmökanalen där man uttalar sig antisemitisk, stödjer regimen i Iran med mera. Med andra ord har regimen i Iran en högtalare i Skåne med säte i Lund.

Ansvarig för denna skara av anhängare till regimen i Iran, tillika våldsverkare, är Vahid Haghighi som Sydsvenskan skrev om redan 2009. Haghighi har levt i Sverige sedan 70-talet och är en islamist, en anhängare av den islamiska regimen i Iran. Vidare jobbar han som pilot för Malmö Aviation. Haghighis islamiska förening har kontinuerliga politiska och religiösa evenemang där man bland annat ägnar sig åt antisemitisk och occidentalt propaganda, som inte är helt sällsynt i deras närradioprogram heller.

I samband med den islamiska revolutionens 33-års firande under februari 2012, hyrde Vahid Haghighi i samarbete med den islamiska regimens ambassad i Stockholm, stadshallen i Lund under en hel vecka för att bland annat arrangera konsert till ära för regimen. Stora protester tog plats: Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan, bilder.

Aktuell händelse

Efter protesterna mot kulturveckan och oppositionens avslöjande av den iranska regimens aktiviteter i Sverige och då främst Lund, hotades en del av oppositionen av regimens anhängare. Flera polisanmälningar gjordes.

I samband med ett religiöst evenemang 27 april 2012 i Klostergården, Lund som arrangerades av Haghighis förening, attackerade en av regimens våldsverkare en man och två kvinnor som han kände igen från protesterna två månader tidigare. Dessa som tillhörde oppositionen bodde i samma område som islamisterna hade hyrt lokal på. En av de närvarande var Hassan Elahi som då brutalt och utan hänsyn till liv och hälsa attackerar mannen och de två kvinnorna och misshandlar dem såpass svårt att samtliga sökte sjukvård samma dag. En av dem fick hämtas av ambulans.

Nu ställs Elahi inför rätta och det är så vitt vad jag känner till första gången som den iranska regimens våldsverkare ställs inför rätta.

Förhandlingarna börjar måndag 24 mars klockan 09:00 vid Lunds tingsrätt och väntas pågå fram till och med tisdag 25 mars.

 

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English