Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Mina skrifter Osama Krayem och Rosengårdsrapporten

Osama Krayem och Rosengårdsrapporten

Skicka sidan Skriv ut PDF

En av de mer kända personen i Sverige de senaste dagarna är 23-åriga tidigare Malmöbon Osama Krayem. Han greps i Bryssel i samband med den belgiska polisens många anti-terror räd i landet. Åklagaren i Bryssel meddelar idag att Krayem är direkt misstänkt för deltagande i terroristattackerna i Bryssel den 22 mars 2016.

Att Krayem varit Malmöbo är av ett stort intresse och det som också är fokus för denna artikel. Under lång tid har experter från Försvarshögskolan, och då främst Magnus Ranstorp, varnat för den radikalisering som tar plats på olika områden i landet. År 2009 publicerade Försvarshögskolans Centrum för Assymetriska hot- och terrorismstudier (CATS), rapporten ”Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö” som senare kom att kännas som ”Rosengårdsrapporten”.

Rapporten som skrevs av Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos, konstaterade att islamisk radikalisering ökat i Rosengård och att islamisterna får allt större inflytande och påverkan i området.

Det tog inte lång tid innan rapporten fick utstå stark kritik från dels media, dels akademiker. Inte minst var det akademiker vid ”Centrum för Mellanösternstudier” i Lund som kritiserade rapporten. Man menade att rapporten var ovetenskaplig. Andra kallade det oseriöst och alarmerande.

Vi var dock många Malmöbor, bland annat undertecknad, som menade att bilden som gav av CATS och rapporten, var helt korrekt, och att den radikaliseringsvåg som gick igenom Rosengård var bekymmersamt och högst allvarligt.

TV 4 har idag visat ett reportage gällande Krayem där man bland annat intervjuar hans anhöriga. De konstaterar att radikalisering är ett stort problem och att många unga killar och män faller offer för detta.

Detta utsago tillsammans med Krayems gripande kastar ett nytt ljus över Rosengårdsrapporten. Hela Krayems historia och den ökade radikaliseringen i Rosengård och därmed även Malmö, visar också på ett grovt misslyckande från Malmö stads del. Redan 2009 varnades alltså i Rosengårdsrapporten om den radikalisering som tog över Rosengård. Svaret blev fullt ignorans. Resultatet blev Krayem.

Frågan idag är hur många Krayem det finns idag? Vad gör våra kommuner för att hindra den radikalism som finnas i vissa områden i vårt land? Och slutligen, de som 2009 kritiserade Rosengårdsrapporten som idag gång på gång visat sig vara sant, vad tänker de?

Ardavan Khoshnood

 

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English