Den 3 mars, en vecka efter att Ryssland påbörjade sin invasion av Ukraina, twittrade jag följande:

Jag tycker att alla nyheter och diskussioner om att #Putin lider av psykisk ohälsa, att han kanske blivit galen m.m. är otroligt oansvarigt.#Putin är inte galen. Hans angrepp på #Ukraina är högst kalkylerad, planerade och organiserad. Och nej, #Ryssland är inte överraskad över #Ukrainia:s armé. Den kilometerlånga konvojen står inte still pga. brist på ”mat” och ”bränsle”. #Ryssland är inte heller överraskad över alla sanktioner och allt som händer. Ryssarna har gått igenom var enda scenario och är väl förberedda. Jag är enormt irriterad över dålig propaganda försök från svensk media. Det ger fel bild av #Putin, #Ryssland och dess aspirationer. Det bidrar till felaktiga analyser.

Jag fick en hel del kommentarer varav de mest intressanta var nog diverse troll som kallade mig för ”Putinist” och ”Rysk spion”.

Den 14 mars skrev jag en analys för Bulletin där jag skrev bland annat att Ryssland följer sin nationella säkerhetsstrategi och militära doktrin. Jag skrev även att det är alldeles för tidigt att diskutera huruvida rysk militär har problem i Ukraina eller inte. Det finns många indicier på att rysk militär faktiskt följer sin militära doktrin.

Mina tankar har ej varit särskilt populära bland trollen. Trots att trollen egentligen menar väl, så blir det väldigt fel. De bidrar till att fel information och en felaktig bild sprids. Tyvärr är just nu situationen som sedan att det bidrar till självcensur för många. Det är många som ej vågar säga nåt av rädsla för att stämplas som Ryssvänlig, Putinist eller rysk spion. Men det är faktiskt just nu som de med avvikande åsikter måste våga stå upp och säga: Vänta lite. Det går faktiskt inte så dåligt för Ryssland som propaganda vill få det till att vara.

Med tanke på detta, så blir jag oerhört glad när jag idag läser i Svenska Dagbladet att Johan Norberg, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut säger exakt det samma. Han förklarar att Ryssland, trots problem, utvidgar sin offensiv och att mycket som sägs kan vara propaganda eller önsketänkande.

Att som många på sociala medier och även traditionell media fortsätta att påstå att Rysslands invasion var en överraskning och att rysk militär har misslyckats och det råder panik i Ryssland, må bidra till att många mår bättre och känner sig tryggare, men gud bevara om även våra analytiker skulle ge samma analyser.

All heder och ära till FOI som i en tid av trollar, påverkansoperationer och självcensur, står upp för vetenskap och korrekt analys.