Tyvärr har jag nåtts av beskedet att Dr. Hossein Yazdi har avlidit.

Hossein Yazdi föddes 1934 i Iran. Han var son till Dr. Morteza Yazdi som födde 1907.

Morteza Yazdi var läkare och i lite över två månader i 1946 var han också Hälsominister. Vad många inte känner till är att Morteza Yazdi var en av ”de 53”. ”De 53” var en grupp av 53 personer som var högst aktiva kommunister i Iran och som greps under 30-talet, när shahens far – Reza Shah den stora – var Irans kung. Det som gör ”de 53” så viktig, var att de sedermera grundade det iranska kommunistpartiet – Tudeh partiet – som var lojal mot Sovjet. Trots att Morteza Yazdi var en aktiv kommunist så var det inga problem att han år 1946 kunde bli shahens hälsominister.

1954 lämnar dock Morteza Yazdi och hans familj Iran för Öst Tyskland för att med hjälp av tyskarna och Sovjet, tillsammans med Tudeh partiet, fortsätta att bekämpa shahen och den iranska monarkin. Morteza Yazdi hade två söner; Hossein och Fereydoon. Båda var aktiva i Tudeh partiets ungdomsorganisation. Samtidigt steg deras far i graderna och blev medlem i Tudeh partiets centralkommitté. Hossein och Fereydoon var nu inte bara aktiva i ungdomsorganisationen men då de var flytande i både persiska och tyska, så var det de som översatte all kommunikation. De hade också tillgång till all information om partiet både i Iran och utanför Iran.

Då Hossein och Fereydoon – enligt intervjuer som gjorts med dem – efter sina år i Tyskland förstått hur illa kommunismen är, och den korruption som fanns bland Tudeh partiets ledarskikt och inte minst i centralkommittén som de på grund av sin far hade all information om, lämnade de sin kommunistiska ideologi. Samtidigt hade bröderna förstått hur mycket shahen gjort för Iran. De bestämmer sig då för att i all hemlighet kontakta iranska ambassaden i Berlin.

Ambassaden sätter dem båda men främst Hossein, i kontakt med den iranska underrättelseorganisationen, SAVAK. Under hela 5 år spionerade Yazdi bröderna inte bara på Tudeh partiets organisation i och utanför Iran, men de gav även information om allt gällande både partiets ledare som bodde i Öst Tyskland och centralkommitténs medlemmar. Mycket tack vara det som dessa två bröder och inte minst Dr. Hossein Yazdi gjorde, kunde Iran ha full koll på det största iranska kommunistpartiet och hindra Sovjet från att få inflytande i landet.

Hossein Yazdi efter att ha gripits i Öst Tyskland
Hossein Yazdi efter att ha gripits i Öst Tyskland

I oktober 1961 greps dock Hossein Yazdi av tyska säkerhetstjänsten och dömdes till livstid fängelse. I 16 år satt han i östtysk fängelse. När Öst Tyskland ville att Shahen skulle besöka dem 1978/1979, så nekade Shahen och sa att enbart om Hossein frias så kommer han. Och med det friades Hossein. Efter att ha friats, var den islamiska revolutionen i Iran ett faktum. Han fortsatte därför att leva i Tyskland. Inte nog med det, så fortsatte han att vara lojal Iran och shahen. Fram till sin död den 5 februari 2021, så var han en aktiv iransk monarkist.

I en halvtimmes lång intervju med BBC år 2013 så förklarar han varför han och hans bror valde att spionera på Tudeh partiet och bli medlemmar av SAVAK. Han förklarar att det var på grund av hans kärlek till Iran och till shahen.

För den intresserade finns det en bok på persiska om bröderna Yazdi. Det finns även en tysk dokumentär om Hossein Yazdi som heter ”Strafgefangener 382” eller på engelska ”Prisoner 382 – the fate of a Persian spy”.

Dr. Hossein Yazdi har nu avlidit. Men han är en del av vår historia. Den som är del av historia, dör aldrig.