Det är ingen hemlighet att den islamiska republiken som styrt Iran sedan 1979 bedriver ett omfattande spionage och terroristverksamhet både i Iran och utanför landet, inte minst i Europa. Detta har jag skrivit många artiklar om. Ta gärna en titt här, här, här och här om du vill veta mer.
Nu vill jag kort berätta om hur den islamiska republiken lagt till ytterligare ett tillvägagångssätt för att ge sig på oppositionella i exil. Att bedriva spionage och terrorism är lite besvärligt för regimen i Iran. Det behövs stora monetära så väl som mänskliga resurser samtidigt som det ofta skapar diverse diplomatiska problem och kriser. Därför ser vi nu hur regimen alltmer försöker att misskreditera oppositionella. Att alltså förstöra deras goda namn på olika sätt.
Det händer att denna typ av angrep på en person i syfte att förstöra hans eller hennes namn kommer direkt från regimen. Ett exempel är när den islamiska regimens media skrev att en av de mest populära TV ankarna i exil, en man, hade gripits med 25 kilogram narkotika i Amsterdam när han var på väg till Sverige. Nyheten var självklart falskt och ämnat att skada TV ankaren som jobbade vid en av de mest populära och regimkritiska TV bolagen i exil.
Ett annat exempel var radiokanalen Persiska Viken i Malmö som leddes av Vahid Haghighi och som under första halvan av 2010-talet ägnade sig åt att via sin radio sändningar hitta på diverse falska nyheter om oppositionella iranier i Malmö.
Det som dock är intressant och som gör att jag vill skriva detta korta inlägg, handlar om Ali Alizadeh som bor i London. Han stödjer den islamiska republiken i Iran och gör inte på något sätt någon hemlighet av det. På bilden till vänster ser ni honom på en demonstration i England där han håller i en fana som tillhör terroristorganisationen Hizbollah. Han twittrar både på engelska och farsi.
Här om dagen kom nyheten om att den iranska journalisten Reza Haghighatnejad som arbetade för Radio Farda, har avlidit i cancer, enbart 45 år gammal. Mycket tragiskt. Reza var en fantastisk journalist och var även starkt emot den islamiska regimen i Iran. Efter hans död, twittrar Alizadeh med ca. 230 000 följare följande (översatt från farsi. Se bild till vänster):
Reza Haghighatnejad, journalist för Radio Farda som tillhör den amerikanska regeringen, har idag dött i sjukdomen AIDS. Mina kondoleanser till hans närmaste. Hans öde är dock rätt symbolisk. Symbolisk så att han som andra journalister vill hämta frihet och demokrati för 85 miljoner iranier men kan inte ens hantera sin sexuella hygien.
Inte bara ljuger Alizadeh om Rezas död men han nedvärderar också människor som har AIDS. Inte nog med det menar han att Reza fått AIDS pga. sexuella kontakter. Alizadeh försöker här alltså så gott han kan att förstöra personen Reza. Han försöker att använda sex och frågan om AIDS för att smutskasta Reza.
Vad som är vidrigt är hur den islamiska republiken som Alizadeh är del av, nedvärderar även sjukdomar.
Alizadehs tweet orsakade självfallet reaktioner. En av de som reagerade på det är Pouria Zeerati som är en populär TV ankare i exil. Inte att förväxlas med han som anklagades för att smuggla droger till Sverige.
Pouria skriver till Alizadeh att i ett TV program som Pouria var programledare för och där Alizadeh också skulle medverka, att när Pouria gick in i ett rum för att hämta Alizadeh så såg han att Alizadeh inhalerade nåt via näsan. Pouria undrar vidare i sin tweet om det är dessa handlingar som bidragit till att Alizadeh skriver så om Rezas död.
Alizadeh svarar Pouria och svaret är chockerande. Alizadeh skriver (översatt från farsi. Se bild till vänster):
Ja. Men du var helt naken när du kom in i rummet och föreslog något helt opassande varför jag skrek och sedan sa att jag kommer meddela polisen. Du blev rädd och lämnade rummet.
Alizadehs anklagelse är fullständigt absurt, men det är ett tydligt exempel på hur regimen i Iran försöker att svartmåla och smutskasta oppositionella genom att anklaga dem för sexualbrott. Detta går också väl ihop med det hat som Alizadeh visar gentemot personer med sjukdomen AIDS.
Det gäller för oppositionen att vara vaksam. Regimen kan ha gått över till att på ett betydligt aggressivare sätt försöka att ge sig på oppositionella genom att anklaga dem för allt från sexualbrott till misshandel och droghandel.