Under det senaste decenniet har mordfrekvensen i Sverige stadigt ökat. Orsaken till denna ökning är det skjutvapenrelaterade våldet kopplat till kriminella gäng. Innan 2022 hade Sverige i genomsnitt 4 skjutvapenrelaterade mord per miljon invånare, jämfört med 1,6 i andra europeiska länder. År 2022 satte skjutvåldet i Sverige rekord med 391 bekräftade skjutningar och 63 dödsoffer.

Läget i landet har således varit allvarligt under mer än ett decennium.

På förmiddagen den 26 augusti 2019 blev Malmö skådeplats för en tragedi. Den 31-åriga småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim sköts till döds utanför sin bostad på Sergels väg. Samtidigt som hon sköts, satt hon på asfalten och höll sin fyra månader gamla baby i famnen.

Måltavlan var dock Karolin Hakims man. När han försökte fly från de två skyttar som väntade utanför deras bostad, påstås det att han snubblade med spädbarnet i armarna. Spädbarnet föll ner på trottoaren, där Karolin Hakim snabbt lyfte upp bebisen.

Dagen därpå hade jag en intervju med Göteborgs-Posten:

Ardavan Khoshnood understryker att hans hypoteser efter att ha hört vittnesmålen endast är spekulationer.

– Men skulle det vara så att det sköt henne för att komma åt honom, ja då kan de ha öppnat Pandoras ask. Då har man sänkt tröskeln ytterligare på ett sätt vi inte har varit med om i Malmö. Då har man gett tillåtelse att ge sig på även varandras familjer och därmed öppnat upp vägen för ännu mer våldsamheter.

Göteborgs-Posten

I början var det relativt lugnt, men med tiden har det jag fruktade blivit verklighet. Allt fler anhöriga blir offer när kriminella inte kan nå varandra. I början av mars skrev Erik Mellin en artikel för Aftonbladet där han konstaterade att tre anhöriga till gängkriminella hade mördats under de senaste dagarna. Den 7 september rapporterade polisen att en 60-årig kvinna skjutits ihjäl i sin bostad. Hon visade sig vara mor till en gängkriminell. Och den 25 september, runt kl. 21:10, inträffade en kraftig explosion i Hässelby strand, väst om Stockholm. För närvarande vet vi att tre personer skadades, men vi känner inte till deras skick. Aftonbladet rapporterar:

På adressen bor anhöriga till en person som enligt uppgifter till Aftonbladet är i konflikt med ett kriminellt nätverk.

Aftonbladet

Pandoras ask är definitivt öppnad. Men kan vi stänga den igen?