Shahen av Iran, Mohammad Reza Shah Pahlavi, hade fyllt 101 år den 26 oktober 2020 om han fortfarande hade levt. I samband med hans årsdag skrev jag en post på min blogg där jag skrev bland annat om det Iranska pop-kungen Aref. Jag skrev:
Aref är en av de mest kända sångarna i Iran och känd som den “Iranska kungen av pop”. Han är allmänt högst älskad. Han var dock aktiv i revolutionen mot Shahen 1979. Han sjöng också låtar till stöd för revolutionen.
Egentligen var Aref en så pass stor motståndare till Shahen, att när Aref lämnade Iran 1980, sjöng han också för Folkets Mojahedin, en organisation som under Shahens styre gjorde sig skyldiga till flera terroristoperationer och betraktas som en fiende till både den iranska monarkin och själva Shahen.
I september 2020, alltså en månad innan shahens 101:e födelsedag, så släppte Aref en singel där han inte bara hyllade shahen men även hans far Reza Shah den stora. Singeln har fått stor uppmärksamhet bland Iranier. Jag avslutade min förra post med att skriva följande:
Det sägs att historia är den bästa domaren, och att med tiden så kommer sanningen att komma fram. När det gäller Shahen tog det bara 40 år tills sanningen kom fram. Han saknas djupt, inte minst idag när Iran gråter blod.
Och nu till Shahkar Bineshpajooh. Vem är han? Konserthuset Stockholm, i samband med att han skulle ha in konsert i Stockholm i september 2019, skrev följande om honom:
Sångaren och poeten Shahkar Bineshpajooh är en av Irans mest hyllade artister utanför Iran. Under de senaste åren har han gjort en rad uppmärksammade framträdanden, bland annat i anrika Laeiszhalle i Hamburg, Lugan Hall i London, operan i Kiev och konserter i USA och Kanada, bland annat i New York, Chicago, San Francisco, Toronto och i Los Angeles tillsammans med sångaren Andrea Bocelli.
Som den yngsta någonsin antogs Shahkar som doktorand vid Teherans Universitet där han studerade kulturgeografi, stadsplanering, och även komposition; han hade upptäckt sin kärlek till populärmusiken och poesin. Han tog sin doktorsexamen men publicerade också flera album och diktsamlingar, men när hans popularitet blev allt större bland det iranska folket började regimen censurera hans musik och hans poesi. När han på grund av sina politiska åsikter inte heller fick undervisa vid universitetet valde han att emigrera till USA där han sedan länge har sin bas i Los Angeles.
Shahkar Bineshpajooh turnerar världen över och har sedan flytten till USA gett ut flera poesisamlingar och storsäljande album. Vid den här färgsprakande konserten får vi uppleva honom live tillsamman med både orkester och band på scenen.
Det skall också tilläggas att Shahkar nyligen lämnat Iran efter att hela livet levt där. Och nu vill jag bekante er med en av Shahkar´s låtar. Låten heter ”Mashti Mashallah” och är en rejäl kritik mot den Islamiska regimen i Iran. Han sjunger om hur mullorna i Iran har förstört allt och samtidigt som han fortsätter sjunga till åhörarnas applåder, så sjunger han plötsligt om hur Iran kunde hamna där den är idag. Han sjunger då följande: ”allt detta är vårt fel. Vi ropade död åt shahen och det är inte mer än rätt åt oss.”
Den popularitet som shahen av Iran idag har bland det iranska folket, tror jag inte han någonsin har haft.